
Erik Lindsø fortæller historien om det sønderjyske kaffebord
Kaffebord
Kan et kagebord virkelig være omdrejningspunktet for en nationalfølelse? Ja, så absolut. Da Sønderjylland kom i tyske hænder efter krigen i 1864, var flertallet ulykkelig over at skifte nationalitet fra dansk til tysk.
De dyrkede deres danske rødder sammen blandt andet ved at mødes, drikke kaffe og synge gode, danske sange. For at forhindre politisk modstand fra de nu tyske sønderjyder nægtede tyskerne at give spiritusbevilling til forsamlingshusene.
Tanken var, at når der ikke blev serveret alkohol, ville deltagerantallet falde drastisk. Men sådan skulle det ikke gå. Sønderjyderne blev ved med at mødes og synge fædrelandssange. De skiftede blot snaps ud med kaffe og kage - masser af kage!
Det blev det rene sammenskudsgilde, hvor husmødrene kappedes om at lave de bedste og flotteste kager. Og således opstod det sønderjyske kaffebord som et resultat af Sønderjyllands annektering i Preussen/Tyskland.
Denne aften har vi brug for KAGER og alle, som gerne vil bage, kan henvende sig til kontoret på 58264121 eller topet@km.dk.
Erik Lindsø er forfatter og kulturjournalist og en af landets mest efterspurgte foredragsholdere og fortællere, der gennem de seneste 25 år har holdt mere end 3000 foredrag. Med udtræk fra litteratur og filosofi, muntre historier og humorens bid, sætter han tilværelsen under lup. En række af hans livsbetragtninger er udkommet i bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd”. I 2017 udkommer han med en bog om den danske sang.
Erik Lindsø har været højskoleforstander på Rønshoved Højskole, programmedarbejder i Danmarks Radio, redaktør af Højskolebladet og Magasinet Grænsen.